Łowca myszy

Nie mowa tu jednak o kocie. W Afryce do łapania gryzoni oswaja się surykatki.

Reklama

Surykatki, wbrew miłemu wyglądowi są drapieżnikami. Żyją w Afryce, głównie na pustyni Kalahari. Odżywiają się owadami, bezkręgowcami, ale także mniejszymi ssakami i ptakami. Lubią także rośliny. Żyją w stadach liczących ok. 30 osobników i są silnie związane rodzinnie. W czasie żerowania jedna z surykatek na najwyższym punkcie terenu pilnuje i wypatruje niebezpieczeństwa. Gdy coś zagraża wydaje sygnał alarmowy. Zagrożone stado może uciec ale także potrafi skutecznie razem się bronić. Młode rodzą się po 11 miesiącach ciąży. Zwykle są to 3, 4 młode. Zanim dorosną przechodzą prawdziwą szkołę łowiecką. Dorosłe surykatki uczą młode jak polować, najpierw na martwych zwierzętach a z czasem na żywych ale nieuzbrojonych, aż w końcu na w pełni groźnych.

Dzięki przeżywaniu roślin surykatki potrafią wytrzymać bez wody nawet przez kilka miesięcy.

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Zobacz

Dodaj komentarz
Gość
    Nick (wymagany lub )

    Autopromocja

    Reklama

    Reklama

    Reklama