Prawie 200 niedźwiedzi w bazie WWF

Prawie 200 niedźwiedzi odnotowała organizacja ekologiczna WWF Polska w prowadzonej przez nią bazie danych. Do ulubionych "dań" niedźwiedzi, w zależności od pory roku, należą m.in. młode pędy, jagody, orzechy, owoce jarzębiny i maliny.

Reklama

Obserwacje w internetowej bazie obserwacji niedźwiedzi prowadzi 34 wykwalifikowanych współpracowników i wolontariuszy WWF Polska z Bieszczadów, Beskidu Niskiego oraz Beskidu Żywieckiego. Wolontariusze rejestrują w niej dane dotyczące m.in. zimowania niedźwiedzi, śladów żerowania, a także ich nawyków żywieniowych.

"Najwięcej (...) informacji dotyczy obserwacji tropów na śniegu, błocie, śladów żerowania, odchodów" - wyjaśnia Barbara Kuligowska z Babiogórskiego Parku Narodowego. Spośród opisanych obserwacji odnotowano przypadki żerowania na buczynach, jabłoniach, gruszach, kłączach roślin, żerowiskach dla dzików, gnieździe os, jak również na pszenicy i pędach borówki.

"Dzięki bazie obserwacji możemy monitorować, gdzie i czym odżywiają się bieszczadzkie niedźwiedzie" - mówi Natalia Kryt z WWF Polska. Jak tłumaczy Kuligowska, główne składniki diety niedźwiedzi można określić po zawartości oraz zabarwieniu odchodów. Z obserwacji zarejestrowanych w bazie wiadomo, że w okresie wiosennym w jadłospisie niedźwiedzi dominują młode pędy i korzenie roślin. W lecie najatrakcyjniejszy posiłek stanowią jagody borówki czarnej i borówki brusznicy, a jesienią są to głównie orzechy, owoce jarzębiny oraz maliny.

"Niedźwiedzie uzupełniają swoją jesienną dietę o jabłka i gruszki, które znajdują w starych, opuszczonych bieszczadzkich sadach" - dodaje Natalia Kryt. "W celu zapewnienia odpowiedniej dostępności tych owoców odmłodziliśmy w Bieszczadach już ponad 4,5 tys. drzew" - podkreśla Kryt.

Dane z bazy będą na bieżąco udostępniane osobom zajmującym się ochroną przyrody w Polsce np. pracownikom Lasów Państwowych, parków narodowych, organizacji pozarządowych i jednostek administracji publicznej odpowiedzialnych za ochronę niedźwiedzi w Polsce.

WWF program ochrony niedźwiedzi prowadzi w ramach projektu pt. "Ochrona niedźwiedzia brunatnego Ursus arctos w polskiej części Karpat", współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.

«« | « | 1 | » | »»

Zobacz

Dodaj komentarz
Gość
    Nick (wymagany lub )

    Autopromocja

    Reklama

    Reklama

    Reklama