16 orłów więcej

Co najmniej 16 młodych orłów przednich w lipcu opuści gniazda w Karpatach. "Lęgi, podobnie jak przed rokiem, możemy uznać za rekordowe. Do tej pory zaobrączkowałem już 11 ptaków" - powiedział w czwartek PAP dr Marian Stój z Komitetu Ochrony Orłów.

Reklama

"Powodem wyjątkowo udanych lęgów jest przede wszystkim obfitość żerowisk, z których orły mogą korzystać. Nie brakuje m.in. małych zwierząt ważnych w wyżywieniu tych ptaków" - dodał ornitolog.

W ocenie przyrodnika żyjącym w Karpatach orłom przednich w tym roku sprzyjała też pogoda. "Nie było np. gwałtownych burz, które zazwyczaj zagrażają gniazdom i przebywających w nim pisklętom" - dodał dr Stój.

Młode orły gniazda powinny opuścić w drugiej połowie lipca; wtedy wykonują pierwsze loty.

W ubiegłym roku w Karpatach gniazda opuściło również 16 orłów. Rok wcześniej było ich pięć, a w 2013 dziesięć. Natomiast w 2010 mroźna i długa zima oraz długotrwałe deszcze na wiosnę spowodowały, że orle pary wychowały jedynie trzy pisklęta.

Przyrodnik przypomniał, że orły przednie składają dwa lub jedno jajo w trzeciej dekadzie marca, a wysiadywania trwa ok. 40 dni.

W zdecydowanej większości przypadków odchowują tylko jedno pisklę. Jeśli wykluje się dwa, to silniejszy osobnik eliminuje słabszego. Ich rodzice nie ingerują w rywalizację potomstwa.

Orzeł przedni jest dużym ptakiem szponiastym; bardzo rzadko występuje w naszym kraju. W Polsce żyje ich ok. 35 par, najwięcej - ponad 30 par - w Karpatach, a przede wszystkim w Górach Sanocko-Turczańskich, Bieszczadach i Beskidzie Niskim. Poza Karpatami można je spotkać - choć zdecydowanie rzadziej - na Wybrzeżu Bałtyckim np. w Słowińskim Parku Narodowym oraz na Mazurach.

Długość ciała orła przedniego przekracza 80 cm, a rozpiętość jego skrzydeł wynosi dwa metry.

Drapieżnik żywi się głównie ssakami i ptakami. Poluje m.in. na zające, młode sarny, lisy, kuny, łasice, gronostaje, gryzonie, sowy, kruki, myszołowy. Czasami może też upolować kota domowego lub kurę. Orły przednie nie gardzą padliną. Jego ofiarami bywają także żmije i zaskrońce.

Pikując w locie ptaki osiągają prędkość do 160 km/godz. Gniazda orłów przednich znajdują się w miejscach trudno dostępnych; w koronach wysokich drzew lub na półkach skalnych.

«« | « | 1 | » | »»

Zobacz

Dodaj komentarz
Gość
    Nick (wymagany lub )

    Autopromocja

    Reklama

    Reklama

    Reklama