Enoturystyka w modzie

PAP |

publikacja 24.03.2012 12:05

Mimo ostrego klimatu, mroźnych i śnieżnych zim oraz nieprzewidywalnej pogody latem, na Warmii i Mazurach powstają winnice.

Enoturystyka w modzie Henryk Przondziono/GN Jeśli klimat bardziej się ociepli, to czy będzie u nas jak na zachodzie Europy? Jeśli ciepły prąd morski oblewający Europę zaniknie, na pewno nie.

Ich właściciele liczą na turystów, którzy wakacje łączą z degustowaniem win w różnych regionach Polski i Europy. Sadzonki winorośli są do takich gospodarstw sprowadzane z południa Polski i dobrane w taki sposób, by były odporne na ostre warunki klimatyczne - powiedziała PAP Marta Michalak z gospodarstwa agroturystycznego.

Nie zawsze się to udaje - ubiegłej zimy część roślin zmarzła. Dlatego goście mogą degustować wino sprzed dwóch lat. W winnicy jest ono produkowane pod własną marką.

Aby roślinom zapewnić najlepsze warunki glebowe i mikroklimatyczne, właściciele urządzają winnice na przykład w pradolinach jezior, których skarpy czy zbocza są nasłonecznione. W zależności od pory roku goście mogą uczestniczyć w winobraniu, w degustacjach lub obserwować poszczególne etapy winifikacji. Jak twierdzą właściciele winnic, enoturystyka - turystyka winiarska - staje się modna.