Cukier nie krzepi

Weronika Pomierna

GN 36/2014 |

publikacja 04.09.2014 00:15

O tym, dlaczego dzieci stają się nadpobudliwe oraz jak zadbać o swój „drugi mózg”, z Bożeną Kropką, dietetykiem rozmawia Weronika Pomierna

Bożena Kropka – dietetyk i promotor zdrowia. Autorka książki „Pokonaj alergię”. Opracowała program „Sześć kroków wyjścia z alergii”, oparty m.in. na zaleceniach polskich naukowców ROMAN KOSZOWSKI /FOTO GOŚĆ Bożena Kropka – dietetyk i promotor zdrowia. Autorka książki „Pokonaj alergię”. Opracowała program „Sześć kroków wyjścia z alergii”, oparty m.in. na zaleceniach polskich naukowców

Weronika Pomierna: Marysia, 12 lat, i jej plan zajęć – szkoła plus raz w tygodniu korepetycje z francuskiego. Do tego skrzypce i tenis. Ulubione śniadanie Marysi – czekoladowe zbożowe kuleczki z mlekiem. 

Bożena Kropka: Czyli uderzeniowa dawka cukru. Wystarczy spojrzeć na skład gotowych płatków śniadaniowych, które tak chętnie jedzą dzieci: cukier, aromaty, syrop glukozowo-fruktozowy, karmel amoniakalny i kwasek cytrynowy. Nie mówię tu o mieszankach, które rodzice sami przygotowują w domu (np. płatki owsiane z suszonymi owocami i ziarnami słonecznika), ale np. o takich czekoladowych kuleczkach. Po ich zjedzeniu dziecko ma energię na mniej więcej 2 godziny. Potem pojawia się niepohamowana ochota na słodycze. Aż kusi, żeby kupić coś słodkiego. Dziecko, któremu spada poziom glukozy we krwi, chętniej uzupełni jej poziom słodyczami niż zdrowymi kanapkami.

Reklamy w sklepach kuszą młodych potencjalnych klientów.

Na półkach sklepowych aż roi się od sztucznie barwionych napoi, czekoladowych batoników i żelków. Cukier uzależnia, dlatego dzieci szybko przyzwyczajają się do takiej żywności. Jeśli jemy dużo cukru, to mamy też gorszą odporność. Naukowcy udowodnili, że 1 leukocyt (białe ciałko krwi) może zabić 14 bakterii. Jeżeli dziecko spożyje 18 łyżeczek cukru w ciągu całego dnia, to wydolność leukocytów spada do 2 bakterii. Dodajmy do tego fast foody, chipsy oraz dania z majonezem i margaryną, w skład których wchodzą szkodliwe izomery trans. A po powrocie do domu na dziecko czeka zupa, niby domowa, ale ugotowana na kostkach rosołowych z glutaminianem sodu, który jest też w popularnej przyprawie Vegeta. Wybuchowa mieszanka.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.