Przepis na piaskowe ciasto z porzeczkami

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 28/2023 |

publikacja 13.07.2023 00:00

Przepis jest bardzo prosty. Ciasto można piec z różnymi sezonowymi owocami przez cały rok.

Przepis na piaskowe ciasto z porzeczkami istockphoto

Wersja z porzeczkami jest warta spróbowania, bo kwaskowate w smaku owoce przyjemnie równoważą słodycz ciasta. Można je podawać oblane czekoladą lub w wersji prostej – posypane cukrem pudrem.

Ilość: Niewielka tortownica lub blaszka
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:
•  1,5 szklanki mąki
•  1 szklanka cukru
•  4 jajka
•  150 g masła
•  1 łyżeczka proszku do pieczenia
•  1 szczypta soli
•  2 szklanki czerwonych porzeczek

Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Masło rozpuścić w niewielkim garnku i odstawić do ostudzenia. Jajka z cukrem i szczyptą soli ubić na puszystą pianę. Miksować, dodając na zmianę mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i roztopione masło. Foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Przelać do niej ciasto. Obrane z ogonków porzeczki delikatnie wysypać na całą powierzchnię ciasta i od razu włożyć je do nagrzanego już piekarnika. Piec na złoty kolor ok. 45 minut. Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem lub oblać białą czekoladą i posypać z wierzchu resztą porzeczek.

Smacznego :)

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.