• dariusz12
    10.06.2010 11:17

    Św. Hildegarda (XII wiek)w swoich książkach pisała o tak zwanych owocach - truciznach. Wymieniła tylko trzy owoce jako trujące dla organizmu człowieka, to poza śliwkami i brzoskwiniami są jeszcze truskawki.
    Cytat z "Leczymy się i gotujemy ze św. Hildegardą":

    "Pożywienie szkodzące ludziom
    Zdaniem Hildegardy niektóre artykuły spożywcze - obojętne: gotowane, pieczone, smażone, duszone czy surowe - są szkodliwe dla zdrowia. Są to tzw. trucizny spożywcze: węgorz, truskawki, borówki, brzoskwinie, śliwki, por i wieprzowina".

  • czytelnik
    27.07.2011 12:49
    Ciekawe jakie badania laboratoryjne przeprowadziła św. Hildegarda?:)
    Na szczęście kanonizowano ją z innych powodów:)
Dyskusja zakończona.
Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg