• Maluczki
    02.10.2014 10:30
    Amerykańscy, inni oczywiście też, stwierdzą wszystko, za co się im zapłaci.
    Ciekawe ile jeszcze brakuje do powszechnego przekonania ludzi rozumnych (to już obecnie mniejszość), że "naukowcy", to zwykli grandziarze, robiący sobie kpiny z nauki dla pieniędzy, podobnie jak "zieloni" z ochrony przyrody.
  • Ooooo Matulu!
    02.10.2014 11:22
    2000 litrów to nie tak dużo. Ja chyba jednak spróbuję, nie mam nic do stracenia... Już biegnę do sklepu!
  • Obywatel
    02.10.2014 11:35
    Dla większości mieszkańców Polski kupno prawdziwego, nadającego się do spożycia piwa jest trudne, aczkolwiek sytuacja się polepsza.

    Natomiast większość nachalnie reklamowanych koncerniaków w ogóle nie zawiera chmielu. Nie mówiąc o tym, że mając elementarne poczucie smaku, pić tego rodzaju produktu po prostu się nie da.
    • Mates
      02.10.2014 13:24
      Jak jakieś piwo nie ma chmielu to raczej producent się tym chwali, bo wbrew pozorom piwo bez chmielu jest dość egzotycznym trunkiem. Koncerny dodają ekstrakty, ale to też jest z chmielu.
  • Mates
    02.10.2014 13:22
    Prawie wszystkie piwa dostępne w Polsce są z chmielem. Prawo nie wymaga podania wszystkich składników na butelkach, dlatego się nie pisze. Jeśli w piwie nie ma chmielu to producent na pewno się tym pochwali (bo zamiast chmielu dał inne przyprawy). Ale faktycznie w piwach koncernowych jest go mało i jest dodawany w postaci ekstraktu i nie wiemy ile w tym ekstrakcie jest oweg Ksantohumol'u. Czytałem że mało.
    Ale jeszcze bardziej niż piwa regionalne polecam piwa rzemieślnicze, zwłaszcza mocno chmielone w stylu IPA (najpopularniejsze robią niektóre browary regionalne). Taki trunek rzadko kosztuje mniej niż 5 zł, ale każdy grosz jest wart ceny.
  • Bros
    03.10.2014 22:37
    Większość koncerniaków używa chmielu w postaci granulatu.
Dyskusja zakończona.
Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg