Badania puszkowanych łososi pomogły ocenić zmiany stanu mórz w ciągu 40 lat
A potem zdziwienie że coraz częściej pojawiają się zdrowotne problemy.
Splątane znaczy jakoś połączone niezależnie od dzielącej je odległości.
Badacze kolejny raz obalili wyniki uzyskane pod koniec lat 80. metodą radiowęglową.
Plamy krwi na Całunie zachowują czerwoną barwę. Naukowcy podjęli próbę wyjaśnienia tego fenomenu.
Św. Hildegarda (XII wiek)w swoich książkach pisała o tak zwanych owocach - truciznach. Wymieniła tylko trzy owoce jako trujące dla organizmu człowieka, to poza śliwkami i brzoskwiniami są jeszcze truskawki.
Cytat z "Leczymy się i gotujemy ze św. Hildegardą":
"Pożywienie szkodzące ludziom
Zdaniem Hildegardy niektóre artykuły spożywcze - obojętne: gotowane, pieczone, smażone, duszone czy surowe - są szkodliwe dla zdrowia. Są to tzw. trucizny spożywcze: węgorz, truskawki, borówki, brzoskwinie, śliwki, por i wieprzowina".
Na szczęście kanonizowano ją z innych powodów:)