Piwo z przeszłości

Dzięki pracy zespołu austriackich naukowców odkryto, że na terenie Europy piwo warzono już 6 tys. lat temu.

Choć ta informacja wydaje się tylko ciekawostką, w rzeczywistości, biorąc pod uwagę społeczną i kulturową rolę trunku, możliwość sprawdzenia, gdzie, kiedy i w jakich warunkach napoje słodowe były wytwarzane, jest dla archeologów istotna. Dotychczas bardzo trudno było to określić, bo ziarno do ich wytwarzania nie jest trwałe. A nawet gdy takie ziarna znajdowano, nie było sposobu, aby stwierdzić, czy były one używane do produkcji napojów słodowych (w tym piwa), czy nie. Badacze z Austriackiej Akademii Nauk znaleźli odpowiednią metodę. Nauczyli się badać i identyfikować zmiany mikrostruktury, jakie zachodzą w ziarnach wykorzystywanych do produkcji piwa (chodzi o proces pozyskiwania słodu). Co więcej, nauczyli się je rozpoznawać nawet w ziarnach zwęglonych, które są bardzo trwałe i znajduje się je podczas prac wykopaliskowych. Gdy w ten sposób przeanalizowano ziarna z kilku stanowisk z Europy, okazało się, że już 4 tys. lat przed Chr. w Europie produkowano piwo. •

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg