Nowa generacja jaj oraz uzyskanie z nich preparatów o zadziwiających właściwościach leczniczych – wrocławscy naukowcy dokonują przełomowych odkryć.
Choroba Alzheimera, depresja, miażdżyca, osteoporoza, nowotwory, paradontoza, choroby dermatologiczne – okazuje się, że we wszystkich tych schorzeniach pomocne mogą okazać się preparaty uzyskane przez wrocławskich naukowców z jaj pochodzących od specjalnie żywionych kur (m.in. z wykorzystaniem substancji pochodzących z alg). Rezultaty projektu OVOCURA – dotyczącego jaj „nowej generacji” oraz innowacyjnych technologii uzyskiwania z nich rozmaitych preparatów mających zastosowanie w medycynie, kosmetyce czy produkcji żywności– zostały zaprezentowane 4 grudnia na Uniwersytecie Przyrodniczym.
Projekt – którego całkowita wartość wynosi 25 mln zł. – trwa 4 lata, a jego rezultaty znacznie przerosły oczekiwania. Pracowało w nim 11 zespołów badawczych, w sumie 233 osoby; zakupiono na potrzeby projektu aparaturę wartą 4 mln 200 tys zł. Do światowej miary dokonań związanych z projektem zaliczyć można m.in. odkrycie nowego kompleksu białkowego, nazwanego Yolkiną, oraz opracowanie po raz pierwszy na świecie metody pozyskiwania cystatyny o najwyższej czystości tzw. elektroforetycznej, mającej zastosowanie w terapii chorób nowotworowych. Badania zaowocowały 20 patentami i zgłoszeniami patentowymi.
– Nie ma w przyrodzie drugiego tak doskonałego surowca spożywczego, jak jako – podkreślał z mocą pomysłodawca i koordynator projektu, prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, mówiąc o wciąż odkrywanych w jajach „skarbach” – choćby obecności na ich skorupkach substancji walczących z drobnoustrojami, dzięki którym jajo samo potrafi nieźle się przed nimi bronić (co także można dzięki specjalnemu preparatowi wykorzystać na rzecz człowieka).
Prof. Andrzej Szuba z wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego mówił m.in. o preparatach z jaj mających zastosowanie w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Naukowcy podkreślali jednak, że uzyskane dzięki ich badaniom leki, np. wykorzystywane w terapii chorób nowotworowych, nie tak prędko trafią do pacjentów. Do pierwszych prób klinicznych na ludziach dojdzie najwcześniej za kilka lat. Nieco szybciej prawdopodobnie można się spodziewać nutraceutyków – suplementów diety.
Prace w ramach projektu prowadziło konsorcjum Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Medycznego, które współpracowały z innymi wrocławskimi uczelniami oraz polskimi i zagranicznymi instytucjami.
Agata Combik/GN Prof. Andrzej Szuba (z lewej) i prof. Tadeusz Trziszka
Tomasz Lewandowski/Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu 233 osoby pracowały w ramach OVOCURA
Tomasz Lewandowski/Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Projekt zostanie zakończony w marcu 2013 Tomasz Lewandowski/Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Nioski były specjalnie żywione
aktualna ocena | |
głosujących | |
Ocena |
bardzo słabe |
słabe |
średnie |
dobre |
super |
W ciągu miesięcy całkowicie się rozkłada, nie tworząc nawet mikrocząstek.
Badacze kolejny raz obalili wyniki uzyskane pod koniec lat 80. metodą radiowęglową.
Plamy krwi na Całunie zachowują czerwoną barwę. Naukowcy podjęli próbę wyjaśnienia tego fenomenu.