W Londynie odbyła się nietypowa degustacja. Holenderski naukowiec skosztował wyhodowanego przez siebie sztucznego mięsa. Mięsa, które powstało w probówce.
Sztuczne mięso – to nie do końca ścisły termin. Stworzony w laboratoriach Uniwersytetu w Maastricht mięsień jest prawdziwy. Składa się z żywych komórek, które powstały przez podział. Niemal tak jak w naturze. Różnica jest tylko taka, że te podziały komórkowe nie zachodziły we wnętrzu organizmu, tylko na szkle, a konkretnie w naczyniach, na polimerowej strukturze.
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
aktualna ocena | |
głosujących | |
Ocena |
bardzo słabe |
słabe |
średnie |
dobre |
super |
Badania puszkowanych łososi pomogły ocenić zmiany stanu mórz w ciągu 40 lat
A potem zdziwienie że coraz częściej pojawiają się zdrowotne problemy.
Splątane znaczy jakoś połączone niezależnie od dzielącej je odległości.
Badacze kolejny raz obalili wyniki uzyskane pod koniec lat 80. metodą radiowęglową.
Plamy krwi na Całunie zachowują czerwoną barwę. Naukowcy podjęli próbę wyjaśnienia tego fenomenu.