Wszystko wskazuje na to, że moda na żywność bezglutenową wśród osób, które nie cierpią na nietolerancję glutenu, czyli celiakię, przeminie, ale i tak rynek będzie rósł - czytamy w "Pulsie Biznesu". Okazało się jednak, że nie jest to dieta dla zdrowych.
Jak podaje Euromonitor International, w ciągu pięciu lat jej światowa sprzedaż urosła o 75 proc., do 2,1 mld dolarów (wartość żywności paczkowanej w 2013 r.). W ubiegłym roku za ponad 6 tys. ton paczkowanej żywności bezglutenowej Polacy zapłacili 113 mln złotych.
Tymczasem autor badań, które wykazały - skutecznie rozpropagowane przez amerykańskie gwiazdy - rewelacyjne skutki stosowania diety bezglutenowej u osób zdrowych (świetne samopoczucie, brak niestrawności i wiele innych), postanowił je powtórzyć i w efekcie przyznał, że poprzedni wynik był... błędny.
Jednak zdaniem cytowanych przez gazetę ekspertów, rozwoju tego rynku nic nie powstrzyma, a według Euromonitora w Polsce będzie on rósł w najbliższych latach o 5-6 proc. pod względem wolumenu i poniżej 4 proc. pod względem wartości rocznie.
W ciągu miesięcy całkowicie się rozkłada, nie tworząc nawet mikrocząstek.
Badacze kolejny raz obalili wyniki uzyskane pod koniec lat 80. metodą radiowęglową.
Plamy krwi na Całunie zachowują czerwoną barwę. Naukowcy podjęli próbę wyjaśnienia tego fenomenu.