W najnowszym numerze „Journal of Neuropsychopharmocology” opublikowano pracę, z której wynika, że Europejczycy mają częściej ochotę na jedzenie tłustych potraw i picie alkoholu niż mieszkańcy innych kontynentów.
Naukowcy z Uniwersytetu w Aberdeen (Szkocja) twierdzą, że ta ochota wynika z genetyki. Odpowiedzialny za to gen galaniny u Europejczyków jest znacznie bardziej „podkręcony”. Naukowcy wyjaśniają, że to pozostałość z czasów, kiedy kaloryczna dieta pozwalała przeżyć przodkom Europejczyków w mroźnym klimacie. – Takie preferencje w jedzeniu cięższych posiłków były niezbędne do przeżycia – wyjaśnił dr John MacKenzie, który prowadził badania.
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
aktualna ocena | |
głosujących | |
Ocena |
bardzo słabe |
słabe |
średnie |
dobre |
super |
W ciągu miesięcy całkowicie się rozkłada, nie tworząc nawet mikrocząstek.
Badacze kolejny raz obalili wyniki uzyskane pod koniec lat 80. metodą radiowęglową.
Plamy krwi na Całunie zachowują czerwoną barwę. Naukowcy podjęli próbę wyjaśnienia tego fenomenu.