Ekolodzy do 2014 roku będą realizować projekt odnawiania starych sadów owocowych w Bieszczadach - poinformował PAP rzecznik WWF Paweł Średziński. Owoce z tych sadów są ważnym pokarmem dla niedźwiedzi bytujących w polskiej części Karpat.
Najnowsze badania naukowe udowadniają, że substancje wchodzące w skład pestycydów szkodzą zdrowiu ludzi przy znacznie mniejszych dawkach niż dotychczas sądzono. Aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalny poziom pestycydów. Najwięcej tych niebezpiecznych substancji wykorzystuje się w uprawach bananów, kakao, kawy i bawełny.
E-234 na śniadanie? E-280 z obiadem? E-350 wraz z kolacja? Smacznego. Nie ma się czego bać. Wiele z dodatków do żywności kryjących się pod symbolem "E" to zwykłe naturalne dodatki, z którymi mamy do czynienia na co dzień w owocach, mięsie czy nabiale.
Skończył się sezon truskawkowy, natomiast w sprzedaży pojawia się coraz więcej malin. Mniej niż przed rokiem jest warzyw, są też droższe - poinformowała rzecznik rynku hurtowego Bronisze Małgorzata Skoczewska.
Jesienią przydrożne stragany przyciągają wzrok pomarańczowymi krągłościami. Popularność dyń w Polsce rośnie, nie tylko ze względu na święto Halloween, ale i pęd ku zdrowemu odżywaniu - przekonywała w rozmowie z PAP genetyk i biotechnolog, prof. Katarzyna Niemirowicz-Szczytt.
Gatunki ryb tradycyjnie podawanych w Wigilię - karp i śledź - należą do jednych z najczęściej wybieranych przez Polaków. Chętnie sięgamy także po dorsza, łososia i makrelę - wynika z badania opinii publicznej przeprowadzonego na zlecenie WWF Polska.
Słowaccy naukowcy ostrzegają ludność przed niedźwiedziami brunatnymi. Te misie, zwykle płochliwe, jesienią robią się nieobliczalne pod wpływem... alkoholu.
Kanadyjczycy wiedzą, że należy się zdrowo odżywiać i uprawiać sport, ale twierdzą, że nie mają na to czasu - wynika z najnowszego badania Heart and Stroke Foundation (HFSC), fundacji zajmującej się zdrowiem serca.
Jabłka grójeckie charakteryzują się rumieńcem większym od przeciętnego średnio o 5 proc. Piękny czerwony rumieniec na jabłku wpływa nie tylko na jego ładny wygląd, ale również świadczy o wyższej zawartości barwników głównie antocyjanów i karetonoidów w tkankach pod skórką.
Codzienna umiarkowana aktywność fizyczna przez zaledwie kwadrans daje w walce z otyłością lepsze efekty niż właściwa dieta - twierdzą kanadyjscy badacze z Institut Canadien d'Information sur la Sante (ICIS).