Alkohol i kości

GN 1/2019 |

publikacja 03.01.2019 00:00

Zdrowie

Alkohol i kości Marcin Bielecki /pap

O tym, że alkohol spowalnia proces regeneracji uszkodzonych tkanek, wiedziano od dawna. Dopiero ostatnio jednak dokładnie poznano ten proces. A badano go w kontekście złamanych i zrastających się kości. Badania były przeprowadzane na myszach w laboratoriach Loyola University w Kalifornii, w USA. Zaobserwowano tam, że spożywaniu alkoholu towarzyszy mniejsza mineralizacja tkanki kostnej, która tworzy się w miejscu złamania kości. Zauważono, że organizm produkuje nie tylko mniej „kleju”, który skleja złamane części kości, ale nawet ten klej, który wytwarza, jest mniej wartościowy niż w przypadku organizmu niepijącego. Ale to nie wszystko. Myszy, którym podano alkohol, miały dużo niższy poziom osteopontyny, czyli białka biorącego udział w procesie pozyskiwania komórek macierzystych i kierowania ich w miejsce uszkodzenia, tak by mogły przekształcić się tam w komórki kości. •

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.