Mięso z kosmosu

GN 47/2019 |

publikacja 21.11.2019 00:00

Astronauci na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej na specjalnej biodrukarce stworzyli z komórek przysłanych z Ziemi niewielki kawałek tkanki mięśniowej.

Mięso z kosmosu Marcin Bielecki /PAP

Tym samym w kosmosie powstał pierwszy kawałek mięsa, który wcześniej nie był częścią żadnego zwierzęcia. Przesłane na orbitę komórki powstały przez proces klonowania, a więc w laboratorium, i nie wiązały się z zabiciem zwierzęcia.

Wykorzystaną w kosmosie technologię opracowała ponad rok temu działająca w Izraelu firma Aleph Farms. I to dzięki urządzeniu opracowanemu przez tę firmę na stacji kosmicznej powstał kawałek mięsa. – Udowodniliśmy, że mięso uprawne można wytwarzać zawsze i wszędzie, w każdych warunkach – skomentował w brytyjskim „The Guardian” Didier Toubia, prezes firmy Aleph Farms. Jego zdaniem w przyszłości jedzenie mięsa nie będzie wiązało się z zabijaniem zwierząt. •

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.