Wszechobecna słodycz

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 47/2019 |

publikacja 21.11.2019 00:00

Producenci żywności proponują konsumentom rozmaite zamienniki cukru. Większość z nich uchodzi za zdrowe lub mniej szkodliwe, ale czy tak na pewno jest?

Wszechobecna słodycz krzysztof błażyca /foto gość

Cukier kryształ wsypywany do herbaty, kawy, wypieków i innych dań jest zbędnym i bezwartościowym dodatkiem do naszego pożywienia. Eliminując go z diety, jesteśmy jednak w dalszym ciągu narażeni na jego spożywanie w przetworzonej żywności. Podobnie jest z substancjami zastępującymi cukier. Jest to powodem wielu chorób cywilizacyjnych i ma bardzo niekorzystny wpływ na jakość naszego życia już od najmłodszych lat. Jakich zamienników cukru używają producenci żywności, a jakich można używać w domu? Oto niektóre z nich.

Syrop glukozowo-fruktozowy

Uzyskiwany jest głównie ze skrobi kukurydzianej. Składa się z dwóch cukrów prostych – glukozy i fruktozy. Dzięki swoim właściwościom, czyli płynnej, bezbarwnej konsystencji i intensywnej słodkości, dodawany jest do żywności. Znajduje się nawet w tych produktach, w których nie spodziewamy się słodzików, takich jak jogurty, napoje, alkohol, sery, dżemy, ale też ketchup, śledzie, pieczywo, a nawet mięso mielone. Powszechne występowanie syropu glukozowo-fruktozowego w spożywanych codziennie produktach jest niebezpieczne dla naszego zdrowia ze względu na zawartość fruktozy, która zaburza wydzielanie hormonów odpowiedzialnych za uczucie głodu i sytości. W dłuższej perspektywie prowadzi to do wzrostu apetytu, a w konsekwencji tycia. I choć fruktoza znajduje się także w owocach, ich zjadanie nie ma tak negatywnego wpływu na zdrowie jak spożywanie przetworzonych produktów z dodatkiem fruktozy. Etykiety na opakowaniach należy więc czytać uważnie, bo syrop dodawany jest nawet do butelkowanej wody smakowej. Lepiej więc przygotować ją samemu, wkrawając np. plastry cytryny do zwykłej wody.

Dostępne jest 23% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.