USA: Epidemia salmonellozy

PAP |

publikacja 23.08.2010 19:23

Przedstawiciele amerykańskiej rządowej agencji kontroli bezpieczeństwa żywności zapowiadają wycofanie z rynku kolejnych partii jajek w związku z szerzącą się epidemią zatruć bakterią salmonelli.

USA: Epidemia salmonellozy Roman Koszowski Agencja GN "W najbliższych dniach lub tygodniach możemy wycofać z rynku więcej jajek, kiedy lepiej rozpoznamy sieć dystrybucji tych skażonych bakterią"...

Z rynku wycofano już w USA ponad 500 milionów sztuk jajek wyprodukowanych przez firmę Wright County Egg w stanie Iowa. Zanotowano dotychczas około 1300 przypadków zatrucia salmonellą.

"W najbliższych dniach lub tygodniach możemy wycofać z rynku więcej jajek, kiedy lepiej rozpoznamy sieć dystrybucji tych skażonych bakterią" - powiedziała w poniedziałek w wywiadzie dla telewizji NBC komisarz federalnej agencji kontroli żywności i leków (FDA) Margaret Hamburg.

FDA opublikowała na swym portalu internetowym informacje o tym, które jajka mogą być skażone. Hamburg obiecała przeprowadzenie dochodzenia w sprawie epidemii.

W poniedziałek członkowie Kongresu zażądali wyjaśnień od FDA, czy agencja wiedziała o dotychczasowej działalności producenta skażonych jajek. Jak się okazało, firma Wright County Egg w przeszłości kilkakrotnie naruszała federalne i stanowe przepisy o bezpieczeństwie żywności.

Zwraca się uwagę, że epidemia może mieć związek z faktem, iż w ostatnich latach w przemyśle hodowli drobiu nastąpiła koncentracja produkcji w rękach niewielkiej liczby przedsiębiorstw, które kontrolują większość dostaw jajek na rynek.

Zatrucie salmonellą może być śmiertelne, jeśli ktoś ma osłabiony układ odpornościowy. Przypadków takich na szczęście nie zanotowano w czasie obecnej epidemii, ale przewiduje się wzrost zachorowań.

Objawami zatrucia są biegunka, skurcze żołądka i gorączka w 8 do 72 godzin po spożyciu skażonych jajek.