publikacja 27.02.2020 00:00
Jest rybą bardzo popularną na naszych stołach. Podawaną z różnymi dodatkami i na wiele sposobów. Serwowana jako dodatek – przekąska, danie obiadowe czy kolacyjne.
ISTOCKPHOTO
Na Śląsku popularne są opiekane śledzie w zalewie octowej, zwane bratheringami. Na Pomorzu można spróbować świeżego smażonego śledzia prosto z patelni czy tatara śledziowego z dodatkiem drobno posiekanej cebulki i ogórka kiszonego. Sporo jest też sposobów przygotowania śledzia solonego, serwowanego z różnymi, często zaskakującymi dodatkami w rozmaitych sosach. W naszych sklepach najczęściej dostępne są śledzie w oleju lub zalewach octowych. Odpowiednie ich przyrządzenie potrafi zrobić z tych pospolitych, bogatych w kwasy tłuszczowe Omega-3, EPA, DHA i witaminę D3, prawdziwy rarytas.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: średni półmisek
Składniki:
Sos:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki, zasypać łyżeczką cukru i wymieszać. Śliwki wędzone pokroić w cienkie paski. Śledzie opłukać z nadmiaru soli zimną wodą i zostawić na sicie do odsączenia. Aby zrobić sos, należy w osobnym naczyniu zmiksować ocet z przecierem pomidorowym, stopniowo dodając oleju i cukru. Całość doprawić solą i pieprzem tak, aby sos miał słodko-kwaśny smak i gładką, błyszczącą konsystencję. Śledzie pokroić w paski lub niewielkie kawałki. W półmisku warstwowo układać śledzie, cebulę i śliwki. Na koniec całość zalać sosem pomidorowym i odstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z grzankami, ciemnym pieczywem lub bagietką. Śledzie przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.