Wielkanoc z rozwagą

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 14/2020 |

publikacja 02.04.2020 00:00

To będą inne święta pod każdym względem: religijnym, kulinarnym i towarzyskim. Jakie potrawy przygotować z produktów, które w pośpiechu kupimy w pobliskim sklepie spożywczym?

Wielkanoc z rozwagą pixabay

Bez zbędnego wychodzenia na wielkie przedświąteczne zakupy, bez bieganiny po sklepach, odpowiednio do potrzeb i liczby osób. Czy nie o tym od dawna marzyło wielu z nas? Kulinarne przygotowania do świąt w tym roku będą inne. Okrojone menu, brak spotkań z bliskimi i dla niektórych samotność… To nie będzie łatwe. A jednak nawet w tak trudnej sytuacji można przygotować coś smacznego, świątecznego właśnie. Na pewno mniej jedzenia się zmarnuje, a zakupy robione z namysłem i dobrze zaplanowane zaskoczą tym, jak po tygodniach domowej izolacji potrafimy precyzyjnie określać, co będzie nam potrzebne. I akurat tę naukę warto zachować na przyszłość.

Oto kilka prostych przepisów z podstawowych produktów. Nieskomplikowane do zrobienia, wniosą na stół wielkanocny trochę odświętnej prostoty i radości. •

Prosta drożdżowa baba

Jest tradycyjnym ciastem wypiekanym z okazji świąt Wielkiej Nocy. Charakterystyczny okrągły kształt z otworem w środku, smak i zapach potrafiące poprawić nastrój. W moim rodzinnym domu robiło się ją w kamionkowej formie z aż 15 żółtek! Ale dobra baba drożdżowa wychodzi też z trzech. Co będzie potrzebne?

Zaczyn: 2 dag drożdży (świeżych), 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 szklanki mleka.
Ciasto: 40 dag mąki, 10 dag masła, 2 żółtka, 1 jajko, 10 dag cukru, skórka starta z cytryny, 1 cukier waniliowy (jeśli masz), 3 dag rodzynek (lub innych bakalii czy orzechów), sól.

Drożdże rozetrzeć w szklance z cukrem, dodać mleka w temperaturze pokojowej. Cukier ucierać mikserem z żółtkami i jajkiem, aż powstanie puszysta masa. Następnie, cały czas ucierając, dodawać roztopione masło, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dodać mąkę i zaczyn drożdżowy z mlekiem. Dosypać startą na tarce o drobnych oczkach skórkę z cytryny. Mieszać porządnie kilkanaście minut, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ścian miski. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, aby zmiękły, odcedzić na sitku i dodać do ciasta. Wysmarowaną masłem formę oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do foremki, przykryć z góry czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (1–2 godziny). Piec 35–45 minut w 180 st. C, aż babka się zarumieni. Polać lukrem cytrynowym (sok z cytryny + cukier puder).

Dostępne jest 34% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.