Świeże jak najdłużej

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 15/2020 |

publikacja 08.04.2020 00:00

Jak przechowywać i zagospodarować żywność, aby jak najdłużej zachowała świeżość i nie wylądowała w koszu na śmieci?

Niewykorzystaną żywność można przekazać potrzebującym, korzystając np. z jadłodzielni. Jakub Zakrawacz /Foto Gość Niewykorzystaną żywność można przekazać potrzebującym, korzystając np. z jadłodzielni.

Poruszany często problem marnowania żywności dotyczy wielu gospodarstw domowych. Kupowanie dużych ilości jedzenia, bez konkretnego planu wykorzystania i przemyślenia codziennego menu skutkuje wyrzucaniem wielu produktów, które po prostu stracą przydatność do spożycia. Z szacunków Banku Żywności wynika, że w Polsce rocznie marnuje się aż 9 milionów ton jedzenia. W tym samym czasie ponad 2 miliony osób żyje w skrajnym ubóstwie, co oznacza, że nie wystarcza im pieniędzy na żywność. Mając tego świadomość, warto zmienić nawyki kupowania żywności, której nie jesteśmy w stanie zużyć, a często nie wiemy, jak można ją przechowywać, aby dłużej zachowała świeżość. A odpowiednie przechowywanie żywności stało się ostatnio szczególnie ważne, ponieważ z powodu ograniczeń w poruszaniu się, wprowadzonych w czasie pandemii koronawirusa, rzadziej robimy zakupy. A zatem jednorazowo kupujemy więcej produktów żywnościowych.

Dostępne jest 18% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.