Placek z chwastami

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 15/2020 |

publikacja 08.04.2020 00:00

Chodzi o pokrzywę i podagrycznik.

Placek z chwastami ISTOCKPHOTO

Dwa chwasty, które bardzo często traktowane są jak ogródkowa plaga. Jak się okazuje, nie trzeba ich zapamiętale wyrywać, a można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. W podanym przepisie użyłam akurat tych dwóch wymienionych roślin, ale do placka wykorzystać można też inne chwasty: młode liście mlecza, bluszczyk kurdybanek, czosnaczek pospolity, dziki szczypior, młode listki krwawnika i wiele innych. Jeśli akurat nie mamy pod ręką, a raczej pod nogą, dzikich jadalnych (a spora część z nich jest jadalna) chwastów, przepis można wypróbować ze szpinakiem lub jarmużem (świeżym albo mrożonym). Placek jest dobrym daniem na kolację lub jako uzupełnienie obiadu.

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: okrągła średnia tortownica

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 kostki drożdży (ok. 35 g)
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 1,5–2 garści liści młodej pokrzywy
  • 1,5–2 garści liści podagrycznika
  • 1/2 kostki sera cheddar
  • 4 jajka
  • 1 śmietana – kremówka lub do sosów (200 ml)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól

Drożdże rozkruszamy w szklance i mieszając je, dolewamy letniej wody. Do miski przesiewamy przez sito mąkę, a następnie dodajemy wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami i sól. Ręką zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, przy wyrabianiu podsypujemy mąką, jeśli zbyt suche – dodajemy odrobinę wody. Gotowe elastyczne ciasto wałkujemy na cienki placek, którym wykładamy nasmarowaną oliwą blaszkę. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Pokrzywę sparzamy wrzątkiem. Następnie liście obu chwastów szatkujemy drobno nożem. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski z zieleniną. Wbijamy jajka i dodajemy śmietany. Całość mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Masa powinna być dość gęsta. Wylewamy ją na lekko wyrośnięty już drożdżowy placek. Posypujemy z wierzchu startym serem cheddar (może też być parmezan). Placek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30–35 minut (do momentu aż drożdżowe brzegi się zarumienią). Podczas pieczenia farsz nieznacznie urośnie, warto to wziąć pod uwagę. Podajemy na ciepło lub kiedy trochę ostygnie.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.