publikacja 30.07.2020 00:00
Badacze z uczelni medycznej w Houston podsumowali aktualny stan wiedzy na temat… jedzenia czekolady.
istockphoto
Z tego podsumowania wynika, że jedzenie czekolady co najmniej raz w tygodniu obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
Badacze podsumowali badania z okresu ostatnich 50 lat. W sumie analizowano ponad 300 tysięcy przypadków. Jedzenie czekolady przynajmniej raz w tygodniu obniżało ryzyko choroby niedokrwiennej o 8 proc. W badaniu nie sprawdzano, jaki rodzaj czekolady jest najzdrowszy i jak powinno się ją „dawkować”. Do tego potrzebne są kolejne badania. A to ważne, bo nadmierne spożycie czekolady może być niekorzystne m.in. dla osób z nadwagą.
Podsumowanie aktualnej wiedzy na temat jedzenia czekolady ukazało się w „European Journal of Preventive Cardiology”.•
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.