Zalety wielbłądziego mleka

Sylwia Langer

publikacja 05.11.2010 22:45

Już wkrótce ma trafić na półki markowych sklepów i być sprzedawane w 1-litrowych kartonach, a także w formie sera Camembert, czy czekolady mlecznej.

Zalety wielbłądziego mleka Henryk Przondziono/Agencja GN Obecnie mleko wielbłądów dostępne jest właściwie jedynie w Indiach i niektórych krajach afrykańskich, ale planuje się rozpowszechnić je na szerszą skalę

Naukowcy odkryli, że mleko wielbłądów bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu m. in. obniża poziom cukru we krwi. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa poinformowała, że wielbłądzie mleko zawiera 3 razy więcej witaminy C niż mleko krowie, a ponadto jest bogate w witaminy z grupy B, żelazo i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Wielbłądy kojarzą nam się zazwyczaj z humorzastymi i brzydko pachnącymi zwierzętami, tymczasem ich mleko jest bardzo podobne w smaku do mleka krowiego, z tą różnicą, że ma nieco bardziej słonawy posmak. Osoby, których organizmy nie tolerują laktozy mogą je bez obaw pić, bo w przeciwieństwie do mleka krowiego nie powoduje ono skazy białkowej i jest bogate w insulinę.

Wielbłądzie mleko po raz pierwszy na masową skalę zostało rozpropagowane w Radżastanie. Była to część planu mającego poprawić sytuację materialną hodowców wielbłądów. Wcześniej, z braku pieniędzy, sprzedawali oni samice do rzeźni, zatrzymując samce jako siłę pociągową, tym samym zmniejszając liczebność tych zwierząt o połowę. Obecnie z chudego mleka tych ssaków produkuje się tam m. in. lody o smaku szafranowo-pistacjowym.

Póki co, mleko wielbłądów dostępne jest właściwie jedynie w Indiach i niektórych krajach afrykańskich, ale planuje się rozpowszechnić je na szerszą skalę. Już wkrótce ma trafić na półki markowych sklepów takich jak Harrods, czy Fortnum & Mason i ma być sprzedawane w 1 litrowych kartonach, a także w formie sera Camembert i tabliczek mlecznej czekolady.