Dieta na lepszą odporność

GN 39/2021 |

publikacja 30.09.2021 00:00

Na które elementy w diecie powinniśmy zwracać uwagę w okresie jesienno-zimowym, radzi Anna Taraszewska – ekspertka Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Dieta na lepszą odporność istockphoto

Anna Leszczyńska-Rożek: Na co należy zwracać uwagę w diecie jesienno-zimowej, aby wzmocnić organizm i uniknąć najczęstszych w tym okresie infekcji?

Anna Taraszewska: Nie ma jednego uniwersalnego produktu, który ochroniłby nas przed sezonowymi infekcjami. Dobrze zbilansowana dieta i zdrowy tryb życia mogą wspierać prawidłowe działanie układu odpornościowego. Szczególnie powinniśmy zadbać o to, aby jedząc codzienne posiłki, nie doprowadzić do niedoboru niektórych składników.

O jakie składniki chodzi?

Prawidłowe działanie układu odpornościowego wspierają składniki mineralne takie jak żelazo, selen, cynk, miedź i witaminy, głównie A, C, niektóre witaminy z grupy B, D czy foliany. Ważna jest też odpowiednia ilość białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie. Tych składników można dostarczać z pożywieniem przez cały rok dzięki diecie bogatej w warzywa i owoce. Kolejne grupy to produkty zbożowe – najlepiej pełnoziarniste, mleczne, chude mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe oraz oleje roślinne w niewielkich ilościach jako dodatek do potraw. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy właśnie w olejach roślinnych, ale ich źródłem są przede wszystkim tłuste ryby morskie. Z produktów mlecznych polecane są te poddane fermentacji. Kwaśne mleko, kefir, maślanka czy naturalne jogurty wskazane są zwłaszcza dla osób starszych. Im zaleca się nawet 3 szklanki mleka lub produktów mlecznych dziennie. Nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu (u osób dorosłych co najmniej 2 l płynów dziennie).

Czego unikać, aby nie osłabiać odporności?

Na pewno wysoko przetworzonych produktów, które mogą dostarczać znacznych ilości cukru, soli czy tłuszczu. Zwróćmy uwagę na ilość cukru w naszym codziennym żywieniu. Chodzi przede wszystkim o cukier dodawany do wielu produktów, jakie co dzień zjadamy. Unikajmy też alkoholu. Pogarsza odpowiedź naszego układu odpornościowego na infekcje. Unikać powinniśmy diety monotonnej, dostosowanej tylko do naszych przyzwyczajeń i nawyków.

Dostępne jest 38% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.