Produkty mleczne istotne w diecie

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 40/2021 |

publikacja 07.10.2021 00:00

Mimo mody dyktującej ograniczanie produktów mlecznych w diecie powinniśmy zadbać o ich obecność w codziennych posiłkach. Są one bardzo ważne dla naszego zdrowia.

Produkty mleczne istotne w diecie istockphoto

Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, dzieciom i osobom powyżej 60. roku życia zaleca się spożywanie trzech szklanek mleka lub produktów mlecznych dziennie. Zawierają one wiele cennych składników odżywczych, których niedobory obserwuje się szczególnie u osób w podeszłym wieku. Wymienić tutaj należy szczególnie białka, wapń, magnez, potas, witaminy z grupy B i D. Wszystkie z wymienionych zawarte są w mleku i przetworach mlecznych, których ograniczanie w diecie nie jest wskazane.

Pij mleko – będziesz zdrowy?

Mleko, które kupujemy w sklepie, jest pasteryzowane lub sterylizowane (UHT). W obu przypadkach poddawane jest zatem krótkiej obróbce termicznej. Na czym ona polega? Pasteryzacja mleka to ogrzewanie go przez około 15 sekund w temperaturze 71 stopni C, a sterylizacja (UHT) to dwusekundowe ogrzewanie mleka w temperaturze od 135 do 150 stopni C. Obie formy mają na celu zniszczenie mikroorganizmów wpływających na krótką trwałość i psucie się mleka oraz dezaktywację niektórych enzymów w nim zawartych. Po obróbce termicznej mleko traci też zawartość niektórych witamin (10% strat przy pasteryzacji i od 10 do 20% przy sterylizacji metodą UHT), nieznacznie zmienia smak i traci zapach. Jednak nadal zachowuje dobrze przyswajalne przez nasz organizm białko i wapń oraz inne cenne minerały, takie jak magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan i kobalt. Do tego jest produktem mało kalorycznym i niskotłuszczowym.

Dostępne jest 30% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.