• Minia
    22.03.2015 14:35
    Od czasu pobytu we wspólnocie katolickiej w Anglii, gdzie był nacisk na zdrowe żywienie i mało soli, nie solę prawie nic - tylko zupę i ziemniaki. Zupę gotuję raz w tygodniu, ziemniaki też nie częściej. Mała solniczka wystarcza mi prawie na rok. Używam za to sporo ziół. Można się przestawić. Jedynie goście czasem mówią, że coś mało słone - ale sól zawsze mogę im podać.
  • me
    12.06.2015 10:57
    ".....Przypominają, że nadmierne spożycia soli zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo-naczyniowych, w tym przede wszystkim zawałów serca oraz udarów mózgu, a także raka żołądka i przełyku, a nawet kamicy nerkowej i osteoporozy.

    "Najnowsze doniesienia opublikowane w 2014 r. sugerują, że zbyt duże spożycie soli sprzyja otyłości, szczególnie otyłości brzusznej" - dodaje prof. Jarosz......"

    Poprosilbym o link do badan med. potwierdzajacych zaleznosc spozycia soli, a w/w chorob
Dyskusja zakończona.
Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg