To kolejny dowód na to, że orzechy mogą hamować rozprzestrzenianie się nowotworów.
Friedrich Schiller z Uniwersytetu w Jenie, w Niemczech, przeprowadził badania, które następnie zostały opublikowane w „Molecular Carcinogenesis”. Niemieccy badacze zrozumieli mechanizm spowalniania rozmnażania komórek nowotworowych. Odkryli, że orzechy aktywują te mechanizmy, które w naszym organizmie unieszkodliwiają aktywny tlen. Ten powstaje w wyniku wielu reakcji chemicznych i jest związany ze starzeniem się komórek. Aktywny tlen może uszkadzać komórki i zawarte w nich DNA. A to pierwszy krok do powstania nowotworu. Jedząc orzechy, ograniczamy to ryzyko – twierdzą naukowcy z Jeny. Co ciekawe, antynowotworowe działanie wydają się mieć wszystkie rodzaje orzechów, a nie tylko pewne ich gatunki.
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
aktualna ocena | |
głosujących | |
Ocena |
bardzo słabe |
słabe |
średnie |
dobre |
super |
Badania puszkowanych łososi pomogły ocenić zmiany stanu mórz w ciągu 40 lat
A potem zdziwienie że coraz częściej pojawiają się zdrowotne problemy.
Splątane znaczy jakoś połączone niezależnie od dzielącej je odległości.
Badacze kolejny raz obalili wyniki uzyskane pod koniec lat 80. metodą radiowęglową.
Plamy krwi na Całunie zachowują czerwoną barwę. Naukowcy podjęli próbę wyjaśnienia tego fenomenu.