Wraz ze wzrostem liczby zachorowań na Covid-19, notowanym od początku lipca w Hiszpanii, spada aktywność obiektów hotelarskich, a turyści coraz rzadziej planują w tym kraju wczasy - twierdzą władze organizacji Fedishoreca zrzeszającej spółki sektora restauracyjno-hotelarskiego.
Ze statystyk hiszpańskiego stowarzyszenia wynika, że łącznie właściciele hoteli w tym kraju odnotowali pomiędzy 13 a 19 lipca pierwszy spadek liczby rezerwacji pokojów od czasu wznowienia przez nie w maju działalności po pierwszej fali epidemii Covid-19.
"Aktywność obiektów hotelarskich w Hiszpanii spadła o 25 proc. z powodu nawrotu przypadku zakażeń koronawirusem, czyli po raz pierwszy od rozpoczęcia usuwania restrykcji" - napisał w czwartek portal Redaccion Medica, bazując na informacjach Fedishoreca.
Portal przypomniał, że w środę minister zdrowia Hiszpanii Salvador Illa ogłosił, że w całym kraju jest już blisko 230 ognisk zakażenia Covid-19. Występują one, według szefa resortu, na terenie wszystkich 17 wspólnot autonomicznych kraju.
W miesiąc od zakończenia stanu zagrożenia epidemicznego w Hiszpanii zakażonych wirusem SARS-CoV-2 zostało w tym kraju ponad 18 tys. osób. Tylko pomiędzy środą a czwartkiem potwierdzono 2616 nowych infekcji, z czego ponad 2000 w Katalonii.
Władze organizacji turystycznej Exceltur szacują, że 2020 r. będzie najgorszym rokiem w historii hiszpańskiej turystyki. Oczekują, że aktywność tego sektora spadnie o 50 proc., a branża straci z powodu epidemii około 14 mln turystów.
W czwartek ekonomiczny dziennik "Expansion" oszacował, że w związku z epidemią koronawirusa liczba rezerwacji w hiszpańskich hotelach była w czerwcu 2020 r. niższa o ponad 95 proc. w porównaniu z takim samym miesiącem w 2019 r.
Badania puszkowanych łososi pomogły ocenić zmiany stanu mórz w ciągu 40 lat
A potem zdziwienie że coraz częściej pojawiają się zdrowotne problemy.
Splątane znaczy jakoś połączone niezależnie od dzielącej je odległości.
Badacze kolejny raz obalili wyniki uzyskane pod koniec lat 80. metodą radiowęglową.
Plamy krwi na Całunie zachowują czerwoną barwę. Naukowcy podjęli próbę wyjaśnienia tego fenomenu.