Oleje roślinne można wykorzystywać w kuchni i kosmetyce. Czy są zdrowe i jak ich używać?
W sklepach jest ich duży wybór, mają różne oznaczenia i szerokie zastosowanie. Są bardzo istotne w naszej diecie. Dzięki zawartości witamin i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3) mogą wspomagać funkcjonowanie wielu narządów. Włączenie olejów do diety wpływa na zmniejszenie poziomu całkowitego cholesterolu. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy dodatkowo zapobiegają procesom starzenia. Zawierają też potrzebne nam wielonienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-6). Dobrze zachowane proporcje między kwasami Omega-3 i Omega-6 pozwalają naszemu organizmowi budować komórki (w tym mózgu i oka) oraz wspierać prawidłową przemianę materii.
Dostępne jest 18% treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
aktualna ocena | |
głosujących | |
Ocena |
bardzo słabe |
słabe |
średnie |
dobre |
super |
W ciągu miesięcy całkowicie się rozkłada, nie tworząc nawet mikrocząstek.
Badacze kolejny raz obalili wyniki uzyskane pod koniec lat 80. metodą radiowęglową.
Plamy krwi na Całunie zachowują czerwoną barwę. Naukowcy podjęli próbę wyjaśnienia tego fenomenu.