Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Prawie co piąta osoba z nowotworem umiera nie bezpośrednio z powodu choroby, lecz na skutek niedożywienia - przekonywali eksperci podczas XII Letniej Akademii Onkologicznej, która odbyła się w Warszawie.
Brytyjski zespół stworzył mikroroboty, które sterowane magnetycznie potrafią oczyszczać zatykające się tzw. przetoki, tworzone do usuwania płynów w różnych częściach ciała. Roboty mają być potem naturalnie wydalane.
Taką zależność odkryli naukowcy.
Aż 56 proc. osób zakażonych wariantem Omikron wirusa SARS-CoV-2 nie wiedziało o tym fakcie - ogłoszono na łamach pisma "JAMA Network Open".
Naukowcy z University of British Columbia odkryli kluczową lukę we wszystkich głównych wariantach wirusa SARS-CoV-2, w tym niedawno powstałych podwariantach BA.1 i BA.2 Omicron - informuje pismo "Nature Communications".
Rak płuca najczęściej powodowany jest paleniem papierosów, ale u niektórych pacjentów jest on związany z predyspozycjami genetycznymi - wynika z badań opublikowanych przez Amerykańskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej (ASCO).
Głód wywołany zostałby przez sadzę, odcinającą uprawy od słonecznego światła.
Niewielka ilość codziennej aktywności fizycznej jest najkorzystniejszym podejściem, jeśli chodzi o budowanie siły mięśni - informuje najnowszy "Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports".
Aby obniżyć poziom cukru we krwi i zmniejszyć ryzyko cukrzycy, nie trzeba intensywnie ćwiczyć, wystarczy nawet kilka minut spaceru po posiłku - wynika z najnowszych badań. Oczywiście im więcej ćwiczymy, tym lepiej.
W porównaniu z kobietami spożywającymi mięso choćby okazjonalnie, wegetarianki są o 33 proc. bardziej narażone na niebezpieczne złamanie szyjki kości udowej - informuje pismo "BMC Medicine".