Starsze osoby zakażone COVID-19 wykazują znacznie wyższe ryzyko - nawet o 50-80 proc. - zachorowania na chorobę Alzheimera w ciągu roku od infekcji, dowiodło badanie przeprowadzone na grupie ponad 6 milionów pacjentów powyżej 65 roku życia.
W badaniu z udziałem zróżnicowanej grupy ochotników pokazało, że obecne we krwi metabolity związane z cukrami towarzyszyły gorszym możliwościom poznawczym. Korzystnie działa natomiast tzw. dieta śródziemnomorska.
Opartych na przeciwciałach leków - sotrovimabu i casirivimabu/imdevimabu - nie powinno się stosować u osób z COVID-19 - ogłosili eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Najprawdopodobniej nie zadziałają one na obecne warianty koronawirusa.
Zmiana diety to najskuteczniejszy sposób zapobiegania zawałom i udarom u osób z nadciśnieniem.
Jeszzc całkiem niedawno organizm człowieka głownie sam ja produkował.
Zanieczyszczenia powietrza w postaci pyłu zawieszonego PM2,5 nie działają rakotwórczo; raczej uaktywniają one w komórce powstałe już uszkodzenia w DNA, wyzwalając rozwój raka płuca - wynika z badań opublikowanych podczas kongresu Europejskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej (ESMO)
Wyjątkowość ludzkiego mózgu idzie w parze z podatnością na schorzenia - uważają naukowcy.
Katolicy częściej mają podwyższony cholesterol? Jak to możliwe?
Katolickie Centrum Bioaetyki z Oksfordu wezwało do pilnej reformy prawa w Wielkiej Brytanii. Apel wybrzmiał w związku ze śmiercią kolejnego, ciężko chorego dziecka, którego życie lekarze zakończyli wbrew woli jego rodziców.
W eksperymencie na muszkach owocowych niebieskie światło silnie zmieniało działanie różnych komórek, co może sprzyjać starzeniu. Podobne mechanizmy mogą działać u ludzi. Większość ekranów emituje tego typu promieniowanie - wskazują naukowcy.