Nietoperek zimą

Wraz z nadejściem chłodów w poniemieckich bunkrach Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego w Lubuskiem masowo zaczęły się chronić nietoperze. Chiropterolodzy spodziewają się, że tej zimy w rezerwacie "Nietoperek" pojawić się może ponad 30 tys. ssaków.

Reklama

Jak poinformował PAP dyrektor Muzeum Fortyfikacji i Nietoperzy w Pniewie Leszek Lisiecki, ostatnie obserwacje wykazały, że nietoperze przyleciały do rejonu umocnionego, a wraz ze spadkiem temperatury będą zapuszczały się w coraz głębsze partie podziemnych fortyfikacji.

Ścisła część rezerwatu została zamknięta dla turystów już 30 sierpnia, a 15 października - większość pozostałych korytarzy. Ich zwiedzanie nie będzie możliwe do 15 kwietnia przyszłego roku. Te ograniczenia związane są z ochroną tego bezcennego zimowiska nietoperzy.

Okres zimowy jest niezwykle ważny w życiu tych ssaków. Zwierzęta po nagromadzeniu odpowiednich zapasów tłuszczu wpadają w stan hibernacji, którą co jakiś czas przerywają, aby się rozmnażać. Ich gwałtowne przebudzenie może w tym okresie zakończyć się śmiercią.

Międzyrzecki Rejon Umocniony nie jest jednak całkowicie niedostępny dla turystów. "W Pniewie nasze muzeum posiada całoroczną, podziemną trasę turystyczną. Tutaj bez przeszkód można pod okiem przewodnika nie tylko zwiedzić fortyfikacje, ale także podpatrzeć hibernujące nietoperze" - powiedział PAP Lisiecki.

Badania pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z chiropterologami z Centrum Obrączkowania Nietoperzy w Dreźnie wykazały, że ssaki te przylatują do podziemi Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego z obszaru Nizin Środkowoeuropejskich, o pow. co najmniej 17 tys. km kw. Nietoperzy przyciągają korzystne warunki do hibernacji, m.in. panująca pod ziemią stała temperatura i wysoka wilgotność powietrza.

Maksymalne długości przelotów tych ssaków osiągają 260 km. Z tego powodu ich ochrona na obszarze Natura 2000 "Nietoperek" ma międzynarodowe znaczenie, a jej skuteczność wpływa na liczebność nietoperzy na dużym obszarze Europy Środkowej.

W ubiegłym roku chiropterolodzy liczbę zimujących tam nietoperzy oszacowali na ok. 35 tys. osobników, reprezentujących 12 gatunków. Najliczniejsze są nocki duże. Kolejne liczenie latających ssaków zaplanowano na połowę stycznia 2013 r. Ich rekordową liczbę stwierdzono w 2008 roku, kiedy to podziemnym rezerwacie zimowało ok. 37 tys. tych zwierząt.

W ramach programu ochrony zimowiska nietoperzy odbywa się nie tylko ich liczenie w okresie hibernacji. Prowadzony jest także całoroczny monitoring warunków mikroklimatycznych z wykorzystaniem czujników zbierających dane dotyczące wilgotności powietrza i temperatury - ważnych parametrów dla hibernujących nietoperzy.

"MRU jest przykładem tego, że aktywną ochronę zwierząt można połączyć z promowaniem walorów turystycznych. Dowodem jest złoty medal dla najlepszego produktu turystycznego, jaki zespół fortyfikacji otrzymał na tegorocznych Targach Regionów i Produktów Turystycznych TOUR SALON 2012 w Poznaniu" - dodał Lisiecki.

«« | « | 1 | » | »»

Zobacz

Komentowanie dostępne jest tylko dla .

Autopromocja

Reklama

Reklama

Reklama