Biały miś, nie jest biały

Ma włosy zupełnie przeźroczyste, choć cała sierść ma barwę białą dzięki podściółce. Wszystko to sprawia że futro działa jak szklarnia zmieniając promienie słoneczne na ciepło, które ogrzewa zupełnie czarną skórę niedźwiedzia.

Reklama

Niedźwiedź polarny zamieszkuje biegun północny, czyli Arktykę. Gruba sierść i warstwa tłuszczu chroni go przed zimnem, ale to nie wszystkie jego zalety do mieszkania w śniegach. Ma również mały ogon i uszy dzięki czemu nie traci przez nie dużo ciepła. Mimo że jest niedźwiedziem i kojarzy nam się z życiem na lądzie, te białe misie są świetnymi pływakami i właśnie w wodzie spędzają większość swojego czasu. Palce łap są częściowo spięte błoną pławną. Nawet ich łacińska nazwa tłumaczona jest na niedźwiedź morski. Do przeżycia potrzebuje pożywienia, które zdobywa w mroźnych wodach. Głównie są to foki i młode morsy.

Mimo że wydają się sympatyczne są dużymi i groźnymi drapieżnikami. Każde napotkane stworzenie oceniają jako potencjalne pożywienie. Waga samca to od 300 do nawet 700 kg. Samice są o połowę mniejsze. Niedźwiedzie polarne łączą się w pary na bardzo krótko. O samice toczą się prawdziwe walki. Przed urodzeniem potomstwa samica wykopuje jamę w ścianie śniegu. Jest tam naprawdę ciepło, nawet + 15 stopni. Małe niedźwiadki są pod opieką mamy przez dwa lata. Po urodzeniu są głuche, ślepe i bez sierści a ich waga to trochę ponad pół kilograma.

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Zobacz

Dodaj komentarz
Gość
    Nick (wymagany lub )

    Autopromocja

    Reklama

    Reklama

    Reklama