Koń w paski

W Zoo w Amsterdamie malutka zebra po raz pierwszy wyszła na spacer ze swoją mamą.

Zebry należą do rodziny koniowatych. Charakteryzują się ciekawym umaszczeniem, czyli czarnymi paskami na białej lub żółtawej sierści. Najpowszechniej występującym gatunkiem zebry jest zebra stepowa. Właśnie takie pasiaste zwierzęta możemy oglądać w polskich ogrodach zoologicznych. W naturalnym środowisku zebry żyją na sawannach Afryki. Są wielkości niewielkich koni i mają w kłębie czyli najwyżej położonym miejscu za szyją, ok. 1,4 m. Osiąga wagę do 300 kg. Zebry są roślinożerne. Ich głównym pożywieniem są trawy. Obroną przed drapieżnikami, jest ich szybkość. Potrafią biec z prędkością 60 km/h. Tak jak konie, zebry żyją w stadach. W skład takiej grupy wchodzi ogier, kilka samic i ich potomstwo.

Innym podgatunkiem jest Zebra górska, najmniejsza z zebr, która żyje w południowo zachodniej Afryce.

Zebry mogą krzyżować się z końmi lub osłami. Ich potomstwo nazywa się zebroidami.

Małe zebry rodzą się po ciąży trwającej 365 dni. Osiągają dorosłość po 5 latach. Przeciętnie zebry żyją ok. 30 lat.

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Dodaj komentarz
Gość
    Nick (wymagany lub )

    Autopromocja