Czekolada dobra na serce

GN 31/2020 |

publikacja 30.07.2020 00:00

Badacze z uczelni medycznej w Houston podsumowali aktualny stan wiedzy na temat… jedzenia czekolady.

Czekolada dobra na serce istockphoto

Z tego podsumowania wynika, że jedzenie czekolady co najmniej raz w tygodniu obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

Badacze podsumowali badania z okresu ostatnich 50 lat. W sumie analizowano ponad 300 tysięcy przypadków. Jedzenie czekolady przynajmniej raz w tygodniu obniżało ryzyko choroby niedokrwiennej o 8 proc. W badaniu nie sprawdzano, jaki rodzaj czekolady jest najzdrowszy i jak powinno się ją „dawkować”. Do tego potrzebne są kolejne badania. A to ważne, bo nadmierne spożycie czekolady może być niekorzystne m.in. dla osób z nadwagą.

Podsumowanie aktualnej wiedzy na temat jedzenia czekolady ukazało się w „European Journal of Preventive Cardiology”.•

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.