Łódzki start-up Napiferyn Biotech opracował i udoskonala unikalną technologię pozyskiwania jadalnego białka z rzepaku.
Żel wytworzony z alg morskich zamiast tłuszczu? Nad takim rozwiązaniem pracują naukowcy, którzy chcą zmniejszyć kaloryczność produktów spożywczych. Zamiennik tłuszczu w smaku ma przypominać ten prawdziwy. W pierwszej kolejności będzie stosowany np. w margarynie.
W Polsce przetwarza się ponad 90 proc. zbiorów ogórka. A do przetworów najlepiej nadają się ogórki polowe z drugiej połowy sezonu. O fascynującej roślinie, jaką jest ogórek, opowiadają w rozmowie z PAP badaczki roślin warzywnych.
Komitet bezpieczeństwa żywności w Wielkiej Brytanii dopuścił spożywanie jajek na surowo przez kobiety w ciąży. W naszym kraju ze względu na ryzyko zakażenia nie zalecamy spożywania surowych jajek, jak i na miękko - powiedziała PAP dr Regina Wierzejska z IŻiŻ.
Ponad 60 proc. mężczyzn i blisko połowa kobiet w Polsce ma nadwagę lub otyłość. Ten sam problem dotyka co trzeciego chłopca w wieku szkolnym i co piątą dziewczynkę - wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia.
Przeciętny Polak spożywa od 9 do 12 g soli dziennie, to o kilka gramów mniej niż kilka lat temu, ale jej konsumpcja nadal jest dwukrotnie za duża - powiedzieli we wtorek eksperci na konferencji prasowej w Warszawie.
Podstawą nowej piramidy zdrowego żywienia z 2016 r. są różne formy aktywności fizycznej, a nie konkretne produkty spożywcze - powiedział podczas Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, prof. Mirosław Jarosz.
Genetyczne skłonności pomagają, ale nabawienie się cukrzycy w większości wypadków wymaga czasu i odpowiednio szkodliwego stylu życia - dowodzą zarówno badania, jak i codzienna praktyka lekarzy rodzinnych.
600 mln ludzi, czyli ok. co dziesiąta osoba na świecie co roku choruje z powodu zatruć i zakażeń pokarmowych, a u 420 tys. chorych są one przyczyną zgonu - wynika z najnowszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) rzuca nowe światło na energię metaboliczną orzechów włoskich.