W Wielkiej Brytanii po raz kolejny ogłoszono ranking najdroższych serów na świecie. Na pierwszym miejscu znalazł się produkowany z oślego mleka serbski ser Pule. Kosztuje 795 funtów za kilogram (ok. 1280 dolarów).
Jak poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, ser ten wytwarzany jest według sekretnej receptury w rezerwacie Zasavica w Serbii. Do jego produkcji wykorzystywane jest mleko specjalnego gatunku bałkańskich oślic. Do wytworzenia kilograma sera potrzeba ok. 25 litrów mleka.
Mleko ośle było cenione i uważane za środek leczniczy już w starożytności. Egipska królowa Kleopatra, by zachować piękno swojego ciała, kąpała się właśnie w oślim mleku.
Na drugiej pozycji w rankingu najdroższych serów znalazł się Cheddar, kosztujący 390 dolarów za kilogram. Pierwszą trójkę zamyka francuski ser Brie (83 dolary za kilogram).
W Drodze Mlecznej wykryto gwiazdową czarną dziurę o rekordowo dużej masie
Astronomowie zapewniają, że miną one naszą planetę w bezpiecznej odległości.
Szympansy i bonobo rozpoznają widocznych na zdjęciach członków stada niewidzianych od ponad 25 lat.
Jak na razie jego jednym przedstawicielem jest osa Capitojoppa amazonica.
Wilki z obrożami telemetrycznymi pomagają ujawniać przypadki wyrzucania padliny w lesie.