Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
W porównaniu z kobietami spożywającymi mięso choćby okazjonalnie, wegetarianki są o 33 proc. bardziej narażone na niebezpieczne złamanie szyjki kości udowej - informuje pismo "BMC Medicine".
Wyniki dużego badania klinicznego nie potwierdzają stosowania suplementów witaminy D w celu zmniejszenia złamań u zdrowych mężczyzn i kobiet w USA. Praca została opublikowana w The New England Journal of Medicine.
Kofeina spożyta przed pójściem na zakupy sprawia, że kupujemy więcej niektórych produktów i wydajemy więcej pieniędzy - dowodzą naukowcy na łamach pisma "Journal of Marketing".
Prehistoryczni mieszkańcy Europy spożywali produkty mleczne na tysiące lat przed wykształceniem się zdolności trawienia laktozy u dorosłych - donoszą naukowcy na łamach tygodnika "Nature".
I to nie tylko, gdy chodzi o covid.
Spożywanie większej ilości białka w trakcie stosowania diet odchudzających nie tylko pozwala uniknąć utraty masy mięśniowej, ale także sprzyja lepszym wyborom żywieniowym - informują naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa w stanie New Jersey (USA).
Mała różnorodność bakterii jelitowych może mieć związek z niewydolnością serca - wynika z obszernej, wielowymiarowwj analizy. Zależności mogą być obustronne.
Picie co najmniej jednej filiżanki kawy dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka ostrej niewydolności nerek - informują naukowcy z Johns Hopkins University School of Medicine. Ich wnioski ukazały się w piśmie "Kidney International Reports".
Dzięki modyfikacji metodą CRISPR udało się znacznie podwyższyć poziom witaminy D w pomidorach - informuje pismo "Nature Plants".
Umiarkowane spożycie jaj powoduje we krwi wzrost stężenia wielu substancji chroniących układ krążenia, a spadek niekorzystnych - donoszą naukowcy z Chin. Zdrowym osobom badacze zalecają jedno jajko dziennie.