Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Co konkretnie? Cukrzycę, otyłość i parę innych schorzeń.
Co jeść? Rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy.
Wypijanie od 0,5 do 3 filiżanek kawy dziennie korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia - wykazało badanie przeprowadzone wspólnie przez Instytut Semmelweisa w Budapeszcie i Queen Mary University w Londynie.
Probiotyki znacznie łagodzą towarzyszące ciąży nudności, wymioty i zaparcia - odkryli naukowcy z UC Davis School of Medicine, o czym poinformowali na łamach pisma "Nutrients".
Szeroko stosowany dodatek do żywności, karboksymetyloceluloza, zmienia środowisko jelitowe zdrowych ludzi, zaburzając w nim poziom pożytecznych bakterii i składników odżywczych - informuje "Gastroenterology".
Wysokokaloryczna dieta może zwiększać ryzyko raka przewodu pokarmowego - ustalili naukowcy z Monachium. Niezdrowe odżywianie wpływa bowiem na sygnalizację metaboliczną, co prowadzi do nadmiernego wzrostu komórek macierzystych jelit i ostatecznie zwiększa ryzyko zachorowania tego typu nowotwory.
Długotrwałe spożywanie substancji słodzących może trwale zakłócać działanie tzw. układu nagrody, podsystemu mózgu odpowiadającego za motywację - pokazało badanie na myszach, przeprowadzone również przez polskich naukowców.
Kobiety i mężczyźni, zamieszkujący starożytne rzymskie miasto Herkulanum, nie jedli tych samych potraw - piszą naukowcy na łamach periodyku "Science Advances".
Dobrze robi na cholesterol, na ciśnienie....
Najbardziej sycące są zapachy produktów mięsnych, ale też kawy, lodów waniliowych i czekoladowych.