Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego » | Od najstarszego do najnowszego
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Wiosną tego roku śląscy leśnicy po raz pierwszy zasadzą w lesie sadzonki drzew, wyposażone w grzybnię maślaków. Dotychczas do wzmacniania odporności drzew używano głównie niejadalnych gatunków grzybów. Jeżeli eksperyment się powiedzie, "sadzonki z maślakiem" trafią do masowej produkcji.
Około 100 gatunków grzybów można oglądać od wtorku na wystawie przygotowanej przez opolski sanepid w ramach Dni Otwartych. Grzyby prezentowane są w niemal naturalnym środowisku, a ekspozycję organizowaną po raz dziewiąty odwiedzają tłumy widzów.
Rozpoczął się sezon na grzyby. W związku z tym Główny Inspektorat Sanitarny apeluje o ostrożność i przypomina, że grzyby mogą być przyczyną poważnych zatruć, prowadzących nawet do zgonu. Nie powinny ich jeść małe dzieci.
Pojawienie się na ziemi 300 mln lat temu wyspecjalizowanych grzybów położyło kres epoce tworzenia się pokładów węgla. Grzyby te "nauczyły się" rozkładać ligninę, przez co rośliny - zamiast stawać się węglem - również ulegały rozkładowi - informuje "Science".
Każdego roku w polskich lasach można znaleźć co najmniej 20 mln kg jadalnych grzybów - wynika z szacunków leśników. Zwracają uwagę, że Polacy mają łatwiejszy dostęp do grzybów niż obywatele innych krajów, bo w Polsce 80 proc. lasów jest własnością państwa.
Muchomor sromotnikowy, jest najbardziej trującym organizmem naturalnie żyjącym w Polsce. Jeden owocnik może wytruć całą rodzinę. Nasz organizm nie potrafi rozkładać substancji trujących w nim zawartych - powiedział PAP prof. Andrzej Grzywacz z SGGW.
W Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie przy ul. Żelaznej 79 otwarto Wystawę pt.:„Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia”.
Wyjaśnia kierownik Poradni Dietetycznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
W Polsce występuje ok. 1400 gatunków grzybów jadalnych i 200-250 gatunków trujących.
Gatunki, które w ostatnich latach przywędrowały do Polski mogą zagrozić naszym rodzimym grzybom.