Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Tylko cztery rośliny - pszenica, ryż, kukurydza i soja stanowią 60 proc. produkowanej na świecie żywności. W obliczu katastrofalnych zmian klimatycznych niezbędna jest szersza dywersyfikacja uprawianych roślin - uważa prof. Sayed Azam-Ali z Uniwersytetu w Nottingham w W. Brytanii.
Wbrew alarmującym doniesieniom sprzed kilku lat w Polsce przybywa pszczół. Także w miastach, niektórzy zwietrzyli w tym biznes - pisze piątkowy "Puls Biznesu".
Prawie milion młodych drapieżnych ryb, będących narybkiem szczupaka, sandacza i węgorza, trafi w najbliższym czasie do Jeziora Goczałkowickiego. W poniedziałek rozpoczęło się uzupełniające zarybianie tego nazywanego "śląskim morzem" zbiornika, gdzie żyje 17 gatunków ryb.
Już w I kwartale 2017 r. możemy spodziewać się w Polsce wzrostu cen kawy w sklepach - twierdzą autorzy raportu Centrum im. Adama Smitha. Ich zdaniem to efekt m.in. zmian klimatycznych w krajach, które eksportują kawę.
Badacze - w tym uczona z Polski - rzucili światło na to, jak usprawnić przebieg fotosyntezy, kiedy roślinę zaczyna skrywać cień. Zmodyfikowane genetycznie przez naukowców rośliny są aż o 15 proc. większe. Wyniki ich badań mogą pomóc w walce z głodem na świecie.
Blisko 50 młodych żubrów dołączyło w ostatnich tygodniach do żyjących na wolności stad w Bieszczadach. Od początku roku o pięć żubrzych cieląt wzbogaciła się też zagroda pokazowa w Mucznem.
Przybywa pszczół w barciach i kłodach bartnych w lasach północno-wschodniej Polski. Na 21 takich miejsc, które powstały w ramach projektu przywracania tam tradycyjnego bartnictwa, zasiedlonych jest obecnie trzynaście. Zdaniem leśników, to dobry wynik.
Władze Kanady chcą zmian w gospodarce, ale poszukiwania nowych kierunków muszą wyjść poza surowce i rolnictwo. Badania naukowe dowodzą, że eksploatacja bogactw naturalnych oraz rolnictwo mają swój duży wkład w zmiany klimatu.
Barszcz Sosnowskiego został zniszczony na 80 proc. powierzchni woj. małopolskiego w wyniku programu zrealizowanego przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie w latach 2014-2016. Była to pierwsza próba zwalczania tej groźnej rośliny na tak dużych areałach w Polsce.
Na Podkarpaciu pszczoły tegoroczną zimę przetrwały w dobrej kondycji. Zakończyły się już ich wiosenne obloty; zebrały także pierwszy nektar z kwiatów m.in. wierzby iwy - powiedział PAP prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon.