Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie nauka.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Kończy się realizacja projektu optymalizacji produkcji wołowiny w Polsce, zgodnie ze strategią "od widelca do zagrody" - ProOptiBeef. Jego celem była poprawa jakości wołowiny, tak by zachęcić konsumentów do częstszego jedzenia tego mięsa.
Tajemnica dziur w takich słynnych szwajcarskich serach jak ementaler została nareszcie rozwiązana. Mleko jest coraz czystsze i dlatego dziur w serach jest od 15 lat coraz mniej - poinformował w czwartek szwajcarski instytut Agroscope.
Burzę wywołała w Szwajcarii praca doktorska poświęcona dzwonkom noszonym przez krowy i możliwościom zastąpienia ich przez GPS. Autor pracy przekonuje, że dźwięk dzwonków i ich waga są szkodliwe dla zdrowia zwierząt, a krytycy zarzucają ignorowanie tradycji.
Niższe o 20 proc. źdźbła jęczmienia i nawet dwuipółkrotnie wyższa liczba ziaren, czyli wyższe plony - takie wyniki uzyskali dotychczas naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, pracujący nad mutagenezą chemiczną jęczmienia.
Owce, których wypas rozpocznie się w 2015 r. na łąkach i w lasach Ponidzia, pomogą ochronić tamtejsze cenne siedliska przyrodnicze z tak rzadkimi roślinami jak: dziewięćsił popłocholistny i sierpik różnolistny. Projekt o wartości ponad 5,2 mln zł będzie dofinansowany z UE.
Od wczesnych wiosennych miesięcy okolice Sandomierza zamieniają się w pola pełne upraw warzywnych. Osłonowe uprawy to dla wielu sadowników sposób na biznes. Nie zawsze jednak urodzaj wiąże się dla nich z dobrym zyskiem i brakiem kłopotów.
Niedobór witaminy A każdego roku zabija setki tysięcy dzieci na całym świecie. Rozwiązaniem tego problemu może okazać się modyfikowany genetycznie banan, który niedługo zacznie być testowany na ludziach w USA - poinformowało ostatnio francuskie radio RFI.
Dobra pogoda, przyspieszona wegetacja kwitnących roślin sprzyja pszczołom. Leśnicy w Nadleśnictwie Barlinek (Zachodniopomorskie), opiekujący się barciami, mają nadzieję na dobre zbiory leśnego miodu.
Naukowcy znaleźli przepis na wyciśnięcie maksymalnej ilości soku z kapusty i wydzielenie zawartych w nim substancji grzybobójczych i bakteriobójczych. Wytworzony na bazie soku preparat może zastąpić środki chemiczne używane do ochrony roślin czy owoców.
Wysokie temperatury, sięgające kilkunastu stopni Celsjusza powodują, że rodziny pszczele budzą się do życia. Małopolscy pszczelarze obawiają się jednak nagłego marcowego ataku mrozu, który mógłby spowodować znaczne straty w pasiekach.