Dobrze naoliwiony

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 9/2021 |

publikacja 04.03.2021 00:00

Oleje roślinne można wykorzystywać w kuchni i kosmetyce. Czy są zdrowe i jak ich używać?

Dobrze naoliwiony istockphoto

W sklepach jest ich duży wybór, mają różne oznaczenia i szerokie zastosowanie. Są bardzo istotne w naszej diecie. Dzięki zawartości witamin i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3) mogą wspomagać funkcjonowanie wielu narządów. Włączenie olejów do diety wpływa na zmniejszenie poziomu całkowitego cholesterolu. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy dodatkowo zapobiegają procesom starzenia. Zawierają też potrzebne nam wielonienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-6). Dobrze zachowane proporcje między kwasami Omega-3 i Omega-6 pozwalają naszemu organizmowi budować komórki (w tym mózgu i oka) oraz wspierać prawidłową przemianę materii.

Wymieniając wszystkie najważniejsze korzyści ich stosowania, warto pamiętać, że najlepsze są te tłoczone na zimno. Spożywane powinny być na surowo jako dodatki do surówek, past i innych potraw lub bezpośrednio (np. łyżka dziennie). Ich bogaty skład nie jest też obojętny w pielęgnowaniu skóry i włosów.

Rodzaje olejów roślinnych i ich zastosowanie

Dostępne jest 18% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.