Tylko cztery rośliny - pszenica, ryż, kukurydza i soja stanowią 60 proc. produkowanej na świecie żywności. W obliczu katastrofalnych zmian klimatycznych niezbędna jest szersza dywersyfikacja uprawianych roślin - uważa prof. Sayed Azam-Ali z Uniwersytetu w Nottingham w W. Brytanii.
Jedz ziemniaki – w zdrowej formie!
Wyjaśnia kierownik Poradni Dietetycznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Co jest zdrowsze?
To źródło zdrowia, urody i… szczęścia.
Niewykluczone, że owady na naszych talerzach to przyszłości i to niekoniecznie daleka; są tańsze niż wołowina, a ich hodowla nie obciąża tak środowiska jak hodowla rzeźnych zwierząt - uważa dr Anna Żołnierczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Wakacje. Czas plażowania w bikini, wycieczek rowerowych w obcisłych trykotach i letnich skąpych kreacji. Zwykle o tym, by zadbać o siebie, przypominamy sobie przed samym urlopem. Gdy wczasy widać już na horyzoncie, przychodzi myśl, by zrzucić zbędne kilogramy. Ale czy jest to zdrowe?
Do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w UE nasion szałwii hiszpańskiej w jogurtach i deserach, produkty te nie mogą być sprzedawane.
Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli nowe właściwości oleaceiny - występującej w oliwie z oliwek substancji, która może zapobiegać udarowi mózgu i zawałowi serca. Wyniki ich badań zostały opublikowane w międzynarodowym czasopiśmie "Phytomedicine".
…i to w zastraszającym tempie. Z badań opublikowanych w „New England Journal of Medicine” wynika, że na świecie jest już sporo ponad 2 mld ludzi z nadwagą oraz otyłych. To stanowi około 30 proc. całej globalnej populacji.