Twarzą nowej kampanii żywieniowej Unii Europejskiej będzie Pumba częstujący Simbę robalami. W sam raz na nadchodzący kryzys.
Unia Europejska chce przeznaczyć ponad 3 mln euro na program promujący jedzenie… insektów!
Ustawa o nasiennictwie, którą zawetował prezydent, była prawnym bublem. Próbowała zezwolić na uprawy modyfikowane genetycznie, a równocześnie ich zabronić. Nie da się pogodzić jednego z drugim.
Bp Kaszak obawia się żywności modyfikowanej genetycznie, twierdzi, że może być szkodliwa
Na obniżenie poziomu złego cholesterolu lepiej działa jedzenie orzechów, soi czy owsianki niż zmniejszanie ilości tłuszczu w pożywieniu - wynika z najnowszych badań na Uniwersytecie Toronto (UofT).
Po raz trzeci, w roku szkolnym 2011/2012, młodsze dzieci będą dostawały owoce w szkole na drugie śniadanie. Minister rolnictwa wydał właśnie przepisy, które regulują zasady realizacji tego unijnego programu. Szkoły mogą zgłaszać się jeszcze do uczestnictwa w programie.
Jedzenie gorzkiej czekolady chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym - uważają badacze z kanadyjskiego uniwersytetu Laval. Jak podały kanadyjskie media, wkrótce zaczną się testy, które mają potwierdzić tę tezę.
Hot dogi, szynka, salami, mortadela, a także bekon i inne produkty z czerwonego mięsa znacznie zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 - wykazały badania opublikowane na łamach "American Journal of Clinical Nutrition".
Spożycie mięsa idzie w górę, ale głównie za sprawą drobiu - informuje "Rzeczpospolita" powołując się na dane IERiGŻ.
W najnowszym numerze „Journal of Neuropsychopharmocology” opublikowano pracę, z której wynika, że Europejczycy mają częściej ochotę na jedzenie tłustych potraw i picie alkoholu niż mieszkańcy innych kontynentów.