Pozostawienie dzieciom wyboru warzyw, na jakie mają ochotę - sprawia, że maluchy zjadają ich o wiele więcej, niż normalnie - informują badacze z Uniwersytetu Granady na stronie swojej uczelni.
Prezydent RP Bronisław Komorowski podpisał w piątek ustawę uchwaloną przez Sejm w maju o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich. Nowe przepisy dostosowują polskie prawo do unijnego i ułatwiają rolnikom produkcję win.
Za "sztucznie wywołany cyrk" uznał prezydent Czech Vaclav Klaus powiązanie hiszpańskich ogórków z epidemią pokarmową w Niemczech.
Druga osoba z biegunką krwistą mogącą być objawem zakażenia bakterią Escherichia coli typu 0104 znajduje się w szpitalu w Szczecinie - poinformowała w czwartek w Zabrzu minister zdrowia Ewa Kopacz.
Testy laboratoryjne wykazały, że typ bakterii EHEC, wykryty na sprzedawanych w Hamburgu ogórkach z Hiszpanii, raczej nie jest przyczyną fali zatruć pokarmowych w Niemczech - poinformowała we wtorek hamburska senator ds. zdrowia Cornelia Pruefer-Storcks.
Polskie warzywa są bezpieczne i zdrowe - powiedział PAP wiceminister rolnictwa Andrzej Butra. Zaś Małgorzata Skoczewska, rzecznik największego rynku hurtowego w Broniszach zapewniła, że od miesiąca nie ma w Polsce importowanych ogórków, pomidorów czy sałaty.
Na kanadyjskim Uniwersytecie Guelph powstaje specjalna katedra, która będzie się zajmowała dobrostanem drobiu. Uniwersytecką katedrę, pierwszą taką w Kanadzie, ufundowali farmerzy hodujący kury.
Psycholodzy z University of Hertfordshire w Anglii twierdzą, że drogie wina wcale nie są lepsze od tanich. No chyba że znamy cenę. Profesor Richard Wiseman przeprowadził badania na próbie 575 osób.
Nowej generacji jaja - wzbogacone o m.im. witaminy i kwasy tłuszczowe omega 3- opracowują wrocławscy naukowcy. Z takich jaj doskonałych powstaną później - pierwsze na rynku - "jajeczne" suplementy diety, pomocne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnych.
Na razie kupno produktu oznaczonego znakiem Fairtrade jest dobrowolne. I niech tak zostanie.