Niewykorzystaną żywność można przekazać potrzebującym, korzystając np. z jadłodzielni.
Niewykorzystaną żywność można przekazać potrzebującym, korzystając np. z jadłodzielni.
Jakub Zakrawacz /Foto Gość

Świeże jak najdłużej

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 15/2020

publikacja 08.04.2020 00:00

Jak przechowywać i zagospodarować żywność, aby jak najdłużej zachowała świeżość i nie wylądowała w koszu na śmieci?

Poruszany często problem marnowania żywności dotyczy wielu gospodarstw domowych. Kupowanie dużych ilości jedzenia, bez konkretnego planu wykorzystania i przemyślenia codziennego menu skutkuje wyrzucaniem wielu produktów, które po prostu stracą przydatność do spożycia. Z szacunków Banku Żywności wynika, że w Polsce rocznie marnuje się aż 9 milionów ton jedzenia. W tym samym czasie ponad 2 miliony osób żyje w skrajnym ubóstwie, co oznacza, że nie wystarcza im pieniędzy na żywność. Mając tego świadomość, warto zmienić nawyki kupowania żywności, której nie jesteśmy w stanie zużyć, a często nie wiemy, jak można ją przechowywać, aby dłużej zachowała świeżość. A odpowiednie przechowywanie żywności stało się ostatnio szczególnie ważne, ponieważ z powodu ograniczeń w poruszaniu się, wprowadzonych w czasie pandemii koronawirusa, rzadziej robimy zakupy. A zatem jednorazowo kupujemy więcej produktów żywnościowych.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..