Ostatnie badania dowodzą, że zdrowsza jest kawa filtrowana niż jej „fusiasta” wersja.
Ostatnie badania dowodzą, że zdrowsza jest kawa filtrowana niż jej „fusiasta” wersja.
JAKUB SZYMCZUK /foto gość

Napój dobry na wszystko

Mariusz Gogól

GN 26/2020

publikacja 25.06.2020 00:00

Picie kawy to stary rytuał. Delektowano się nią głównie dla przyjemności, ale także dla pobudzenia ducha i ciała. Dzisiaj kawą i jej właściwościami zajmują się naukowcy. Co mówią najnowsze badania na jej temat?

Dziś kawa jest powszechna na naszych stołach, ale jej historia sięga setek lat wstecz. Pojawiła się tak dawno temu, że trudno ustalić konkretny moment, w którym zaczęto wykorzystywać owoce tej rośliny. Jak to zazwyczaj bywa, znajdowane w różnych źródłach historie przeplatają się z legendami, których wersji jest bez liku. Jedna, pochodząca z islamskich opowieści, mówi, że kawa była darem Allaha, który przekazał ją Mohammedowi przez archanioła Gabriela. Zawsze zaspany prorok, kosztując kilka jej łyków, pobudził się tak, że rozgromił wielkie rzesze nieprzyjaciół. Cudownej energii starczyło również na przyjemności w haremie.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..